sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Critters (1986)


Keskiyön nakertajat; Nakertajat

Yhdysvallat

Kansasilaisessa pikkukaupungin leppoisaan arkeen tulee särö, kun interstellaariselta rangaistuslaitokselta karanneet, nakertajiksi kutsutut tuholaiset saapuvat lisääntymään ja täyttämään Maan, vanavedessään muodonmuutoskyvyistään huolimatta huonosti joukkoon sulautuvat palkkionmetsästäjät. Kaupungin lähistöllä maanviljelyllä ja huoltohommilla elävä Brownin klaani löytää itsensä planeettansa etuvartioasemasta, kun kaikkiruokaiset muukalaiset etenevät kanalasta ja huonekaluista ruokalistansa seuraavaan osaan – amerikkalaiseen ydinperheeseen!

Epäonnekseen samoihin aikoihin Joe Danten Riiviöiden (1984) kanssa teattereihin ilmaantunut (mutta tekijöidensä mukaan aikaisemmin projektina alkunsa saanut) Critters nojaa ilmeisintä verrokkiaan kevyemmin nimikkonukkenakertajiinsa. Elokuvan alkupuolisko keskittyy (hienoisesti idyllisen) maaseutuelämän kuvaamiseen, jossa omasta työstä seuraa leveä leipä, yhteisöä sitoo yhteen keilailu ja jumalanpalvelus eikä polkupyöräilyynkään alennu kuin lapsi tai kylähullu. Suuria kriisejä ei ole, mitä nyt jälkikasvu nahistelee keskenään ja luotettavaa työvoimaa on vaikea löytää. Sittemmin leimallisesti viihdeohjaajana ansioitunut Herek esittää hahmot tilanteessa, jonka soisi jatkuvan ilman suuria mullistuksia ilman, että alustus tuntuisi siirappiselta.

Kun tätä leppoisaa olotilaa sitten saapuu uhmaamaan torahampaisten alienien edustama tuhovoima, katsoja on todennäköisesti ihmiskunnan puolella. Tilalla tapahtuva selviytymiskamppailu on budjettirajoituksista huolimatta toteutettu kohtuullisen sujuvasti, pääasiassa kamerakulmien ja valaistuksen ansiosta. Samalla se on johdonmukainen jatke alussa silmäiltyyn perhe-elämään, kun kauhuhalpiksille tyypillisesti hahmojen luonteenpiirteissä ei tapahdukaan 180-asteista käännöstä kriisitilanteen käynnistyessä – esimerkiksi perheen pojan käyttämä vaihtoehtoinen kulkureitti tai kohtalokas polttopullo eivät tunnu hätäratkaisulta.

Selviytymiskamppailun vastavoimana remeltävät nakertajat eivät nekään ole elokuvan heikoin lenkki. Chiodon veljessarjan rakentamia turjakkeita voisi parhaiten kai luonnehtia käännöskelvottomalla termillä fugly, mikä on kauhukomedian kevyttä ilmapiiriä ajatellen onnistunut ratkaisu. Corey Burtonin kurnutukset ja säksätys sopivat otusten yleisilmeeseen – jos ihminen risteyttäisi piraijan, piikkisian ja chihuahuan, aikaansaannos luultavasti paitsi näyttäisi myös kuulostaisi nakertajalta. Elukoita kumminkin näkyy (vielä elokuvadebyytissään) varsin säästeliäästi, joskin rajalliseen ruutuaikaan on mahdutettu pari ihan toimivaakin läppää – rasittavinta antia komediapuolella kun kumminkin ovat näyttelijä-käsikirjoittaja Don Keith Opperin esittämän ufobongarin törmäilyt.

Gremlinsin ohella Crittersissä on havaittavissa yhteyksiä myös pari vuotta aikaisemmin ilmestyneeseen Spielbergin E.T:hen (1982) – sen lisäksi, että kolmannen asteen yhteyteen päästään nimenomaan ruraalissa pikkukaupungissa, keskeisenä toimijana on pikkupoika ja että naispääosan tässäkin suorittaa Dee Wallace-Stone, myös Crittersien tapauksessa esivallasta on pitkälti enemmän harmia kuin hyötyä – tosin nakertajien tapauksessa tämä johtuu Tellukselle saapuneiden metsästäjien toimesta, joiden ongelmanratkaisukyvyn keskiössä ovat jonkinlaiset lasersingot, joilla kelpaa pistää päreiksi niin omakotitalot, keilahallit ja kirkotkin, mahdollisesti myös vastaan sattuvat nakertajat – sivuroolien jättiläinen M. Emmet Walsh on kuin kala vedessä kutsumattomien vieraiden tihutöiden äärellä pähkäilevänä sheriffinä.

Voi tietysti kysyä, onko metsästäjien roolissa jemmattuna jonkinasteinen allegoria; paikallisista tavoista kiinnostumaton sotajoukko saapuu omin luvin syrjäseuduille saadakseen käsiinsä hävityksestä elävän terroristijoukon – operaatiota eivät haittaa niinkään vihollisen kyvyt vaan metsästäjien ylimielisyys, joka hankaloittaa yhteistyötä täkäläisten kanssa ja aikaansaa tarpeetonta hävitystä. Voi tietysti myös kysyä, näkeekö allekirjoittanut kepeässä popcornleffassa olemattomia elementtejä.

Ihan sujuva käsinukkepelottelua. Kauhukomediana mietittynä alkuperäinen Critters toimii paremmin jännityspuolella kuin komediana. Yksittäisten kohtausten ja sivuhahmojen irrallisuus tökkii, joskin pääjuonessa on muutama ihan oivaltavakin niksi. Erikoistehosteet ja itse nakertajat ovat onnistuneita.

3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti